Descoperirea a evidentiat inca o data importanta respectarii orelor de somn obligatorii pentru activitatea normala a creierului, in special pentru persoanele inaintate in varsta.
“A fost pusa in vedere legatura intrinseca intre agregarea si neactivarea anumitor tipuri de proteine si asocierea acestor dezechilibre ale proteinelor cu maladii grave precum Alzheimer si Parkinson”, afirma Nriji Naidoo, profesor asistent in cadrul Division of Sleep Medicine.
Experimentele facute pe soareci de laborator au aratat ca somnul acestora este caracterizat de scurte sesiuni de inactivitate, deopotriva pe timp de zi sau de noapte. In mod obisnuit, un soarece doarme aproximativ o ora la fiecare doua ore petrecute in activitate. Cercetatorii au privat soarecii de aceste intervale de somn de o ora.
La intervale de 3, 6, 9 sau 12 ore de privare de somn au fost examinate proteinele din creierul soarecilor. Sinteza periculoasa a proteinelor in cazul soarecilor tineri a fost intrerupta de o proteina chaperon denumita BiP/GRP78. La soarecii varstnici nu s-a obervat acest fenomen, prin urmare acesti soareci au prezentat mai multe proteine care duc la moartea celulelor din creier decat soarecii tineri.
Studiul a demonstrat inca o data nevoia imperioasa de somn, mai ales in cazul oamenilor cu varste inaintate.
Sursa: Science Daily